Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 19 de Maig de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Badalona - 22/11/2018

Open Arms explica la nova missió “Origen” que els porta al cor d’Àfrica per evitar que emprenguin “el viatge més letal de la seva vida”
- Ousmar Umar i Arantxa Gurtubay explicaran el dia 29 de novembre a les 19h al Centre d’Activitats Nàutiques del Port aquest projecte, i a les 20.30h protagonitzaran una simbòlica encesa de llums al Port.

L’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona (Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Badalona) i Marina de Badalona convoquen per al  dijous 29 de novembre la segona conferència de la quarta edició del cicle de conferències “Anar a Mar” on especialistes de diferents disciplines abordaran temes d’actualitat o d’investigació vinculats amb el mar. En aquesta ocasió, es tracta, com sempre que coincideix amb la xerrada de novembre, dels projectes de l’ONG badalonina Open Arms. Concretament, Missió Origen, ara al Cor d’Africa, a les 19h al Centre d’Activitats Nàutiques del Port de Badalona.

És el tercer cop que l’oenegé lidera la xerrada del novembre i la posterior i simbòlica encesa de llums de Nadal.

La imatge del petit Aylan ofegat a les costes de Lesbos va donar un gir a la vida d’Òscar Camps, qui marxa cap a l’illa grega amb els col·laboradors més propers, i és el primer projecte que ens van explicar, el 2016. Amb la màxima “Som socorristes i salvem vides” van posar el focus al Mediterrani Central, i va ser el que ens va explicar el Jordi Villacampa, el 2017.  Ara han portat un equip a Ghana i a Senegal per treballar el problema en l’origen. Ha posat en valor l’esperit solidari de la gent del mar amb el reconeixement mundial i la denúncia de la hipocresia de la vella Europa.

Arantxa Gurtubay, responsable de projectes de l’ONG, i Ousmar Umar responsable del projecte missió Origen compartiran aquest nou projecte que es comença a travar a partir dels testimonis de tortures, violacions i abusos de les persones que rescaten al Mediterrani que porta l’ONG d’origen badaloní als seus llocs d’origen. Treballen des de fa uns mesos a l’Àfrica a través de la formació i la sensibilització per evitar que emprenguin el viatge més letal de les seves vides .

L’objectiu principal d’“Anar a Mar” és apropar la comunitat científica als ciutadans i ciutadanes i, per altra banda, donar a conèixer el mar des de visions i aspectes molt diferents amb la intenció d’obrir un espai de coneixement i de debat a l’entorn del mar. També, i especialment en una ciutat que aposta per impulsar projectes per obrir-se al mar, persegueix apropar tothom mental i físicament al mar en els mesos de tardor i hivern, per superar la marcada estacionalitat  i la concentració de l’ús del litoral durant la temporada de bany. És a dir, pretén introduir el  referent del mar en una època de l’any en la que sembla que desapareix del nostre paisatge i de la nostra agenda.

El cicle consta de 6 conferències de temàtica diversa, sempre amb el mar com a fil conductor. La primera conferència es va fer el dijous del 25 d’octubre de 2018 i la darrera es farà el 25 d’abril de 2019 i es  faran a l’Escola del Mar i al  Centre d’Activitats del Port.  Totes les conferències comencen a les 19h i l’accés és lliure i gratuït. Avancem el contingut de les xerrades programades  de tot el cicle.

L’ESTRATÈGIA MARÍTIMA DE CATALUNYA. LÍNIES D’ACTUACIÓ 2018-2021

Dijous 24 de gener, al Port de Badalona. 19h.

Sergi Tudela, Director General de Pesca i Afers Marítim, Biòleg.

 Durant el 2018, s’anunciava que Catalunya es dotava per primer cop d’una estratègia marítima per coordinar, i posar en valor, diferents elements que d’entrada podien ser no compatibles: foment del mar des del punt de vista del lleure, la cultura, la investigació, el medi ambient i com a protecció dels ecosistemes marins. El document que recull aquest programari es planteja l’horitzó 2030 estructurat en tres períodes. Ens trobem en el primer, del 2018 al 2021, que inclou 89 línies. Tot aquest operatiu l’han de gestionar el Consell Català de la Cogestió Marítima, que s’ha de desenvolupar a partir d’un decret que estar al caure. En fem balanç?

 PREDICCIONS OCEANOGRÀFIQUES A LA COSTA CATALANA. APLICACIONS A L’ECO ENGINYERIA I A LES CIÈNCIES DEL MAR

Dijous 21 de febrer, a l’Escola del Mar. 19h.

Agustí Sánchez-Arcilla, Catedràtic de l’Escola d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona

 Quins són els efectes del canvi climàtic sobre la dinàmica del litoral? Quina vulnerabilitat tenen les platges davant d’aquests canvis? De què depèn l’arrossegament de la sorra? Quin cost tindrà l'augment dels temporals sobre les infraestructures? El nivell d’ultrapassament dels dics de recer dels ports ha canviat. S’hauran de produir modificacions en les alçades dels molls i pantalans? Enginyeria i canvi climàtic en estat pur. Sona molt inquietant i interessant.

UN MAR DE PLÀSTIC: LES DIFICULTATS PER APLICAR LA NOVA NORMATIVA EUROPEA DE L’ÚS DE LES BOSSES

Dijous 21 de març, a l’Escola del Mar. 19h. Diferents experts i ONG

Som conscients de la greu afectació que el plàstic està tenint en el medi i especialment en el medi mar. Les directives aprovades són suficients? Gravar el consum de les bosses de plàstic o reduir progressivament el seu ús és una solució als mars de plàstic que ja existeixen, a la contaminació a la sorra de les platges, als microplàstics, als danys a espècies concretes. Experts biòlegs  i ONG’s entomaran aquest punt de vista, que hem d’escoltar com a consumidors habituals d’aquest depredador. Quina és, en última instància, la nostra responsabilitat en els hàbits quotidians?

TERMÒMETRE DELS OFICIS DEL MAR. AVENÇOS I HÀNDICAPS
Dijous, 25 d'abril, al Port de Badalona. 19 h.
Representants de centres d'ensenyaments, administració i operadors

Cada any, a les portes de la celebració de la Fira Inicia’t, la Fira de la nàutica i dels seus oficis del Port de Badalona, la darrera conferència del cicle es dedica a fer balanç de l’accessibilitat i l’ocupabilitat als oficis del mar, dels hàndicaps, de les novetats, de la dificultat per donar visibilitat als oficis del mar. En el particular catàleg de la Fira, ja tenim catalogats 40, d’oficis. La cita d’abril es centrarà en prendre la temperatura a aquesta qüestió, i servirà com a presentació de la IV edició de la Fira, convocada del 2 al 5 de maig de 2019.

Notícies Relacionades


Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | 1996-2019 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.
Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya - Departamnet de la presidència

C/ Besòs, nº 7 - 1º 2ª - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 23 01 - Fax 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración: Sandra Torres | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Manel Riera