Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 19 d'Agost de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Badalona - 26/1/2019

Badalona Cultura i BSA signen un conveni de col·laboració per promocionar la salut mitjançant la prescripció cultural
- Prescriure cultura i fomentar als ciutadans l'accés saludable a la cultura és un dels objectius del conveni, marc de col·laboració entre ambdues institucions públiques.

Badalona Cultura i Badalona Serveis Assistencials (BSA) fan un pas més per sumar esforços i promocionar la salut i el benestar emocional de la ciutadania mitjançant l’oferta cultural a la ciutat. L’aliança amb vocació pública i municipal passa per activitats de col·laboració durant el Festival de Màgia Memorial Li-Chang, que es durà a terme al mes de febrer; el Festival Blues&Ritmes, que arribarà al mes de març, i el cicle de cinema Gaudí que tindrà per escenari el Teatre Principal de Badalona.

Altres propostes de la nova aliança entre les dues entitats badalonines són la promoció d’activitats sobre aspectes socials o vinculats amb la salut que s’adrecin a un públic familiar mitjançant el blog i l’app de Pediatria de BSA (Parlem-ne i BSA APPediatria, respectivament). D’altra banda, s’aprofitaran espais de difusió com poden ser les xarxes socials i les activitats relacionals amb el teixit social per poder prescriure activitats culturals quan hi hagi un benefici per a la salut i el benestar emocional. Aquest fet permetrà reforçar el treball per un envelliment actiu i saludable, línia estratègica de BSA que ja compta amb el reconeixement europeu com a lloc de referència. Fruit d’aquesta aliança els professionals de BSA podran beneficiar-se de descomptes en les diferents activitats dels centres d’arts escèniques (Teatre Zorrilla, Principal i Blas Infante) de Badalona Cultura.

Aquesta iniciativa ja va començar l’any passat amb la prescripció de l’obra teatral INFARTO. ¡No vayas a la luz!, adreçada als usuaris i professionals de l’organització sanitària. L’objectiu no és nou: recomanar activitats saludables, incloses les culturals, per millorar la salut i qualitat de vida de la nostra població. El que sí és novetat és el nou escenari que planteja l’aliança i els dos actors principals: BSA i Badalona Cultura.

 Evidència científica

Els estudis mostren com la realització d’activitats culturals i d’altres de caire social milloren l’estat de salut i benestar de la comunitat. Els beneficis per a la salut de la pràctica d’activitats culturals s’associen amb la millora del desenvolupament de la capacitat cognitiva com a resultat de l’estimulació neuronal; la capacitat d’anàlisi i crítica que adquireixen les persones per defugir mites i estereotips socials relacionats amb els hàbits que poden perjudicar la salut; la sociabilitat; la percepció de plaer com a resultat de la vivència d’una experiència estètica; l’alliberament o el control de les emocions mitjançant la pràctica de disciplines artístiques com ara la pintura, el teatre, l’escriptura o la participació en actes culturals; el reforçament de l’autoestima com a resultat de la satisfacció que es percep durant la participació activa en les disciplines artístiques i el grau d’activitat física relacionat amb la mobilitat per assistir a espectacles o centres culturals (exposicions, museus, biblioteques, etc.).

De fet, el fenomen de prescripció social no és nou. A BSA, el treball amb la comunitat liderat per l’Atenció Primària defensa -en aquesta línia- la idoneïtat de proporcionar alternatives no sanitàries, fent ús dels recursos de la comunitat en benefici de la salut individual i col·lectiva de la població.


Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | 1996-2019 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.
Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya - Departamnet de la presidència

C/ Besòs, nº 7 - 1º 2ª - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 23 01 - Fax 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración: Sandra Torres | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Manel Riera