Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 30 de Maig de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Redacció - Badalona - 6/6/2019

La V Trobada de Vela Tradicional aplega dissabte al Port una dotzena d’embarcacions clàssiques en el 90 aniversari del quetx Ciutat Badalona
- La cita coincideix amb el Marina Day, que és la jornada de portes obertes dels ports esportius.

L'any 1929 Dinamarca patia una profunda recessió i molts vaixells de cabotatge del Bàltic estaven inactius. Malgrat tot, aquell mateix any, el capità P. Jensen va construir a Faaborg ( a una illa  de Dinamarca), un quetx “de línies afinades amb la quilla d'una sola peça, popa arremangada i esvelta en forma de cor mentre que el buc es corba graciosament com una lluna acabada de néixer”. Així descriu el Ciutat Badalona la Clare Allcard, darrera propietària del quetx abans que Marina de Badalona l’adquirís, en el seu llibre “Rodamons de la Mar”. Com a comerciant i armador i pensant en el comerç de cabotatge, P. Jensen volia un vaixell rendible i ràpid per evitar que es fessin malbé les patates i els cogombres que transportava entre illes. El resultat va ser una danesa de 22 metres d'eslora que portava el nom de Marie que va treballar durant un període de deu anys fent transport d'hortalisses entre Rudkøbing (illa de Langeland) i Copenhaguen.  I la història ha continuat, fins avui, 90 anys després...

Voleu saber més del quetx? És el moment. El Ciutat Badalona fa 90 anys i dissabte 8 de juny el Port de Badalona, el seu port, acull la V Trobada de Vela Tradicional, jornada en la que es podrà visitar el quetx i unes deu embarcacions més que acompanyaran l’amfitrió en la seva festa central d’aniversari. Serà el pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, el Sant Ramon, del Bricbarca, La Peregrina, La Pepeta, Sa Illa, Sa Xicota, La Xerina, La Menjavent, la Dalaltzó...embarcacions de vela llatina que també hi volen ser-hi present en aquesta festa de reconeixement i recuperació de les embarcacions que naveguem a mode tradicional.

Del Maria Assumpta al Ciutat Badalona

De fet, la vigília, el divendres  7 de juny, a les 19h, Marcel Mongay, una de les persones tota clau en  l’operació d’adquisició i recuperació de l’embarcació i el seu retorn al mar, farà una exposició titulada “Del Maria Assumpta al Ciutat Badalona”, en la que es farà un repàs de la tradició nàutica i marinera de la ciutat amb aquestes dues embarcacions de referència. I és que, sens dubte hi ha un fil conductor entre el bergantí i el quetx.

A principis dels anys 90 un grup de ciutadans i ciutadanes de Badalona van tenir el somni de recuperar la part oblidada del passat marítim de la ciutat. L'enfonsament, el 30 de maig del 1995, del Maria Assumpta, construït a Badalona el 1858, va frustrar de manera definitiva les gestions per portar aquesta joia del nostre patrimoni marítim a la ciutat d'origen. Amb tot, el somni no s'havia trencat. Per fer possible aquest projecte només faltava un vaixell que permetés el retorn i la divulgació de la navegació tradicional a Badalona. Des de la tardor del 2005 el capità Marcel Mongay tenia ullat un quetx que hi havia al port de Torredembarra: el Johanne Regina. En cooperació amb l’Escola del Mar de l’Ajuntament de Badalona van visitar el vaixell i, impressionats per l’estat de conservació van començar a buscar la manera d'aconseguir finançament per portar el Johanne Regina a Badalona.

Finalment, el juny del 2006 Marina Badalona S.A., l'empresa que gestiona el Port de Badalona, va adquirir el vaixell. Després d’una important transformació i en estreta cooperació amb l’Associació d’Amics del quetx Ciutat Badalona, que aporta la tripulació i una part important del manteniment, es va fer possible el somni i al 2011 va tornar a la mar.

Sens dubte, l’Associació Amics del quetx Ciutat Badalona és un dels puntals de l’èxit del projecte.  L’entitat sense ànim de lucre es constitueix  formalment el  març del 2011 i amb més de 250 socis, dels quals prop d'un centenar ha completat la formació de tripulant, difon  i promou les tècniques de la navegació tradicional, i manté  en actiu el quetx Ciutat Badalona, en col·laboració amb l’armador del vaixell, la societat Marina Badalona SA. Les navegacions i la formació de nous tripulants no són les úniques activitats que realitza l’Associació, ja que a través de diferents grups, es porten a terme també les tasques de petit manteniment del vaixell, activitats culturals i lúdiques entre les quals el Cantaquetx - grup de música que recupera les cançons tradicionals del mar i de taverna i en fa concerts allà on els criden- , i tasques de difusió i comunicació obertes a tots els socis en relació amb el món del mar, en general.

Tot això celebrarem el dissabte: quetx, associació i cultura marina

L’aniversari dels 90 anys del bastiment d’aquesta embarcació suposa una oportunitat per implementar diferents projectes de difusió, acostament, promoció, pedagogia dels valors de la navegació tradicional a sectors als que d’entrada aquest acostament és nega perquè es percep llunyà i elitista i persegueix, amb un seguit d’accions a les que s’ha de donar continuïtat,

sociabilitzar i democratitzar un bé comú com és l’embarcació propietat d’un ens públic a partir de diferents iniciatives, que neixen i s’impulsen amb la voluntat de mantenir-se i repetir-se en els següents exercicis. L’aniversari ha de servir per visibilitzar l’existència del quetx i apropar la ciutadania de referència, en primera instància la població de Badalona, per apropar-se als valors del mar, i lluitar per un ús massa intensiu i de temporada de la platja.

En el marc de l’aniversari s’ha reforçat la línia de formació a joves per ser grumets del quetx, amb l’institut Enric Borràs, proposta que al setembre s’ampliarà a la resta de centres de secundària de la ciutat.

La cita central de l’efemèride del quetx coincideix amb el Marina Day, la jornada de portes obertes dels ports esportius. De manera que a l’eix central de les visites a les embarcacions clàssiques se suma la promoció d’altres esports nàutics i especialment, activitats, com una obra de teatre adreçada al món familiar i infantil del rebuig d’un sol ús del plàstic, eix central de la jornada.

Des de les 11 i fins a les 14h hi ha batejos gratuïts de vela lleugera, de rem i de pàdel surf. No cal fer inscripció prèvia . Adjuntem el programa de la jornada, perquè no us hi perdeu res.

PROGRAMACIÓ

DIVENDRES – 7 DE JUNY - CONFERÈNCIA

19.00h.- Centre d’Activitats Nàutiques Conferència “Del Maria Assumpta al Ciutat Badalona”, amb Clare Allcard i Marcel Mongay.

DISSABTE – 8 DE JUNY - TROBADA DE VELA TRADICIONA

10.00h.-Reunió i esmorzar de patrons/ones. Moment de trobada dels patrons de les embarcacions per compartir les indicacions de la navegació conjunta. Reunió només per a les tripulacions,  al Centre d’Activitats Nàutiques.

11.00h.- Rampa/ Moll de Capitania. Acte de Botadura del xinxorro del quetx, que és farà en l’espai de la rampa i Moll de Capitania. Crida a que les embarcacions de rem, de vela lleugera, amb pàdel, batels, velers... acompanyin el recorregut d’aquesta embarcació auxiliar construïda per membres de l’Associació al quetx.

11.00h.- Al Moll de Capitania Taller de globofèxia i maquillatge del mar , al Moll de Capitania. Activitat familiar/ infantil gratuïta.

11.00h a 14.00h. En la Rampa, bateig de rem. Intercanvi de tripulacions cada 20 minuts. No cal inscripció prèvia. L’activitat es farà per ordre d’arribada i s’aniran omplint els llaguts.

11.00h a 14.00h. En la Base de Navegants, al Moll L

Bateig de vela lleugera cada 30 minuts i de pàdel surf cada 10 minuts. No cal inscripció prèvia. L’activitat es farà per ordre d’arribada i s’aniran omplint les embarcacions i fent l’intercanvi

12.00h.- Al Moll de Capitania. Sortida de les embarcacions i Vira-vira pel litoral de Badalona. Acompanyem el quetx amb les embarcacions del Port. I acompanyem el xinxorro en el retorn a Port.

12.05h.- Al Moll de Capitania Espectacle familiar “Pescaplàstik”, que explica els obstacles que el pescador Vador troba per aconseguir desenvolupar amb èxit la seva feina, que és pescar.  Activitat gratuïta. Programada en el marc de l’orientació temàtica del Marina Day contra el plàstic d’un sol ús.

De 12.15 a 13.15h. Base de Navegants- Els alumnes de 5è de l’Escola Badalona Port que han participat en el projecte de Vela Escolar podran mostrar a les famílies les seves habilitats i rebran un obsequi per part de Marina de Badalona i vals descomptes per als casals  de Base de Navegants

13.00h. Base de Navegants. Lliurament dels Premis de la Regata de Mini Barcelona-Marsella Trofeu Marina de Badalona

13.45h.- Al Moll de Capitania. Rebuda de les embarcacions

14.00h.-  Dinar de germanor reservada a les tripulacions.

15.00h.- Sobretaula amb actuació del Cantaquetx, lliurament del record de la trobada i cremat, per a tripulacions de les embarcacions tradicionals.

16.00h a 20.00h.-Al Moll de Capitania. Visita de  les embarcacions, amb activitats culturals, musicals, artístiques, manualitats, patrimonials...a bord. Acompanyament per part de les tripulacions. Accés lliure.

20.00h. Fi de la jornada

DIUMENGE – 9 DE JUNY -FESTA DEL MAR AL PASSEIG MARÍTIM

De 10.00h a 14.00h. Al Passeig Marítim, a l’alçada del Pont del Petroli

Participació del Port de Badalona i l’Associació d’Amics del Quetx Ciutat Badalona en la Festa del Mar, amb el taller de corderia i retallables del quetx, entre d’altres activitats. 

Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic (excepte l’esmorzar i el dinar de les tripulacions)Notícies Relacionades


Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | 1996-2020 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.
Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya - Departamnet de la presidència

C/ Besòs, nº 7 - 1º 2ª - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 23 01 - Fax 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración: Sandra Torres | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Manel Riera