Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 30 de Maig de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Badalona - 31/10/2019

Reflexions al voltant del peix arrenquen el cicle de conferències “Anar a Mar” del període 2019-2020
- L’Escola del Mar i el Port programen conjuntament sis conferències amb el mar com a protagonista des de diferents vessants: científica, esportiva, històrica, ecològica i professional.

Anna Bozzano Foto: Roberto Brancolini

Marina de Badalona i l’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona (Àrea de Medi Ambient, Desenvolupament Industrial i Innovació de l’Ajuntament de Badalona) inicien el dijous 7 de novembre la cinquena edició del cicle de conferències “Anar a Mar” on especialistes de diferents disciplines aborden temes d’actualitat o d’investigació vinculats amb el mar.

Serà l’Anna Bozzano, biòloga marina per la Universitat de Barcelona, i Doctora en Ciències del Mar, per la Universitat Politècnica de Catalunya, la que inaugurarà aquest cicle amb una proposta que hem titulat “Què hi ha darrera del teu plat de peix?”. La conferència, programada a les 19h al Centre d’Activitats Nàutiques del Port de Badalona, no pretén inquietar, sinó qüestionar i, si cal, buscar plegats les respostes. Amb què ens hi posarem: Si sabem d’on prové el peix que mengem. Anirem fem passes endavant, ens aturarem... Si ho saps, l’identifiques? T’interessa? Quins peixos es pesquen ara, al novembre des de la Base de Pesca Artesanal de Badalona. Per què saps que a Badalona tenim una llotja, oi? Estem pel consum responsable de peix de proximitat. El reconeixem per posar-lo en valor? El sabem cuinar? Estem per la cultura marinera. Però, pescadors i peixos són una aposta de futur? Quins són els seus hàndicaps? En quina mesura afecta el canvi climàtic en la reducció de les captures, en haver d’anar més lluny i fer més milles, i posar-ne més gasoil. Es poden guanyar un jornal? Com els està afectant aquestes bancades que no són captures de peix sinó de plàstics i de tovalloletes. Hi ha activitats alternatives a la pesca tradicional per potenciar aquesta cultura marinera.

La ponent d’aquesta primera proposta del cicle “Anar a Mar” és l’Anna Bozzano una científica experta que ara desenvolupa noves experiències amb la Confraria de Barcelona i amb la de Sitges. Lidera el projecte El Peix al Plat que sorgeix des de les inquietuds dels seus membres, biòlegs marins i apassionats del mar, davant l’estat d’elevada explotació dels recursos marins i de la manera d’escollir el peix que mengem. El seu objectiu és que hi hagi més coneixement i una major responsabilitat a l'hora de comprar i consumir peix i que el consumidor aprengui a distingir i gaudir del peix fresc i local, diversificant el seu consum, especialment les espècies comercialment menys conegudes. És extrapolable aquesta acció a la nostra realitat a Badalona? Podem dissenyar alguna iniciativa?

Biòloga marina de naixement i de vocació. Llicenciada en Biologia per la Universitat de Barcelona. Formada en la investigació a l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona amb investigacions durant 20 anys. Sobretot en l’àmbit de la biologia i ecologia de peixos i taurons i a la biologia pesquera. Participa en projectes d'investigació nacionals i internacionals, publicant més de 20 articles científics en revistes internacionals i participa en congressos internacionals i campanyes oceanogràfiques. Doctora (PhD) en Ciències del Mar per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des del 2013 dirigeix el projecte El Peix al Plat, nascut amb objectius de divulgació científica sobre l'estat dels recursos explotats al nostre mar i la posta en valor de la nostra tradició pesquera i cultura marinera. Des de 2017 responsable de Turisme Pesquer de la Confraria de Pescadors de Barcelona i projectes de col·laboració amb la Confraria de Pescadors de Sitges.

L’objectiu principal i conjunt d’“Anar a Mar” com a cicle de conferències és apropar la comunitat científica als ciutadans i ciutadanes i, per altra banda, donar a conèixer el mar des de visions i aspectes molt diferents amb la intenció d’obrir un espai de coneixement i de debat a l’entorn del mar. També, i especialment en una ciutat que aposta per impulsar projectes per obrir-se al mar, persegueix apropar tothom mental i físicament al mar en els mesos de tardor i hivern, per superar la marcada estacionalitat i la concentració de l’ús del litoral durant la temporada de bany. És a dir, pretén introduir el referent del mar en una època de l’any en la que sembla que desapareix del nostre paisatge i de la nostra agenda.

El cicle consta de 6 conferències de temàtica diversa, sempre amb el mar com a fil conductor. Les conferències es faran en dijous del 7 de novembre de 2019 al 16 d’abril de 2020 i es faran totes al Centre d’Activitats Nàutiques del Port de Badalona i una al Museu Municipal de Badalona. La previsió de treballs de manteniment a l’Escola del Mar fan que a diferència de la resta d’edicions la seu no sigui alterna entre el Port i la seu de l’Escola a la Rambla. Totes les conferències comencen a les 19h i l’accés és lliure i gratuït. Avancem el contingut de les xerrades programades durant el 2019 i el 2020:

  • El dijous 21 de novembre de 2019 lideraran la conferència l’equip d’Open Arms i com ja és habitual, també l’acte simbòlic d’encesa de les llums de Nadal. En aquesta quarta ocasió, concretament la ponència anirà a càrrec d’Àngels Schjaer, assessora pedagògica d’Open Arms, que abordarà “Les eines pedagògiques d’Open Arms: Cal generar empatia a les aules”.
  • El dijous 23 de gener de 2020 parlarem de canvi climàtic, mar i el nostre territori amb Mercè Rius, Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.
  • El dijous 20 de febrer de 2020 dedicarem l’espai de debat en el marc del 90 aniversari del quetx Ciutat Badalona a la navegació tradicional, amb representants de l’Associació d’Amics del Quetx i de la Federació de Patrimoni Marítim, el Museu Marítim i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
  • El dijous 19 de març de 2020 convoquem al Museu de Badalona per obrir focus sobre el vincle del mar i el vi i l’expansió de Baetulo de la mà de l’arqueòloga Clara Forn,

i finalment

  • El dijous 16 d’abril de 2020 tancarem el cicle, de nou al Port, amb un debat a l’entorn de temes vinculats amb la Fira Inicia’t.

Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins
Àmbit de Medi Ambient, Desenvolupament Industrial i Innovació
Rambla, 37
escoladelmar@badalona.cat
Tel. 93 384 36 47

Marina de Badalona
Port Esportiu i Pesquer
Edifici de Capitania
08912 Badalona
events@marinabadalona.cat
Tel. 93 320 75 00

Anar a Mar - Ajuntament BDN

Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | 1996-2020 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.
Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya - Departamnet de la presidència

C/ Besòs, nº 7 - 1º 2ª - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 23 01 - Fax 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración: Sandra Torres | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Manel Riera