Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 24 de Març de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 19/5/2015

“A Sant Adrià li manca governabilitat, transparència i capacitat d’arribar al ciutadà”
- Entrevista amb Rubèn Arenas, alcaldable d’ERC de Sant Adrià a les eleccions municipals del 24 de maig.

Pregunta. Qui és el Rubèn Arenas?

Resposta. És un farmacèutic, que per tant té una professió que parla de la vocació cap a les persones. Que creu que en aquest moment el millor que pot fer és posar el seu granet de sorra per construir un Sant Adrià millor des de les institucions. Ja ho havia fet des de l’activisme independentista i dins del partit, per construir un nou país net i just.

També m’agrada explicar que els meus avis i el meu pare són andalusos, castellanoparlants a casa. Per tant, la independència no és només pels que estan convençuts com una forma identitària sinó que és igual la llengua que parlis i d’on véns, allò important és cap on anem.

P. És el moment d’ERC?

R. Estic segur que sí. És el moment perquè Esquerra tingui les majors quotes de representació a l’ajuntament. Tenim un bon equip, una bona candidatura, i un partit fort que ens facilitarà molt canviar les coses que necessita Sant Adrià per posar-se al dia.

P. Han notat si l’independentisme ha pujat a la ciutat els darrers anys?

R. Sí, és evident si mires els balcons i veus totes les estalades que els engalanen. És evident també si mires els resultats de les darreres eleccions europees, on Esquerra va ser la segona força més votada. Vam passar de cinquena a segona força a Sant Adrià. I també és evident si mires els resultats del 9N, on 4.226 adrianencs van votar Sí-Sí. I més de 6.000 van anar a votar, entre els quals 1.000 van votar Sí-No. Això vol dir que hi ha 5.000 persones, en un cens de 20.000 que volen o la independència o com a mínim un estat per Catalunya.

P. Van parlar amb CiU per fer una llista conjunta però des d’ERC van decidir que no. Per què?

R. Va ser una proposta de l’Assemblea, però nosaltres enteníem que el millor que podíem fer per la independència era amplificar el vot. Que la gent pugui decidir un model de ciutat, de país, i a més a més que sigui independentista. Per això era millor tenir dues opcions, la del centre-esquerra que representem nosaltres i el model que representa CiU. Però vull deixar clar que no van dir que no perquè sí, sinó que vam pensar que era millor fer-ho d’aquesta manera perquè els resultats per l’independentisme a Sant Adrià seran millors. I això és l’important, que volem fer un nou país, i si ens presentem per separat som capaços d’aglutinar més gent que si ho fem conjuntament. Perquè probablement foragitaríem a la gent dels extrems i no se sentirien atrets.

Tot i així vam acordar uns punts en conjunt al programa electoral que ens identifiquen com que tots dos estem lluitant per la independència i de quina manera ho estem fent. I si poguessim fer un govern independentista a Sant Adrià seria el primer que ho subscriuria. Per tant no hi ha cap problema amb CiU.

P. Quin és el principal problema que té Sant Adrià?

R. De problemes en té molts, com recollim al nostre programa que ha estat molt treballat des de la base. Volem posar l’accent en el fet que és indignant que Sant Adrià tingui un 23% d’atur. Aquesta és la dada més colpidora i que primer volem tractar.

P. Què faran respecte aquest tema?

R. Un pacte local per l’ocupació que integri tots els actors possibles per trobar mesures concretes que puguin pal·liar aquesta taxa d’atur. És evident que sols no podrem i que necessitem l’ajuda de la resta d’administracions supramunicipals. Perquè aquesta taxa d’atur ens col•loca primers a la província de Barcelona, i cinquens a tota Catalunya.

P. Altres temes en que posen l’accent?

R. El pla d’usos del riu, que no està definit i que provoca tota una sèrie de problemes. També la protecció del delta del Besòs, amb una inversió realista per l’ajuntament.

P. I la independència.

R. És clar, nosaltres volem la independència del nostre país. Per tant, el primer que farem serà una moció per incloure Sant Adrià en l’Associació de Municipis per la Independència.

També volem treballar per la tranquilitat i el descans dels veïns. Posarem a disposició de la gent els informes audiomètrics que es realitzin. Primer perquè es compleixi la legislació vigent i segon perquè el ciutadà ho pugui verificar i pugui fer tot el que estigui a la seva mà per defensar els seus drets. I que l’ajuntament l’acompanyi i el recolzi, perquè els veïns ens deien que se sentien abandonats per l’ajuntament, que prioritzava l’activitat econòmica per sobre els descans dels veïns. I les dues són importants.

P. També parleu d’un ajuntament més obert.

R. Sí, aquest és un dels nostres punts estrella. Partim d’una situació d’opacitat al nostre ajuntament per molt que ho neguin. Amb la nova pàgina web hem perdut una gran oportunitat, perquè si ja costava trobar la informació a l’antiga ara costa més. La ciutadania té dret a poder consultar en qualsevol moment tota la informació que vulgui. Hem de construir un ajuntament amb parets de vidre. Que la gent senti aquest ajuntament seu, i això és fonamental si volem que la gent se senti orgullosa de Sant Adrià. Per això cal tenir més transparència.

P. Els ciutadans no se senten orgullosos de Sant Adrià?

R. No tant com ens agradaria. Encara tenim el llaç del passat, de ser ciutat dormitori. Fins i tot ens adonem que els propis habitants no saben escriure el nom de la seva ciutat. Això indica alguna cosa. I no és culpa de la gent, sinó de les administracions, que no han donat motius perquè la gent se senti orgullosa i han posat la ciutadania d’esquenes al seu ajuntament.

Hem de fer un salt qualitatiu per aconseguir que Sant Adrià se senti orgullosa del que és. Que es miri al mirall i pugui veure un Sant Adrià maco, net, que va cap el futur, que es posa en el lloc que el correspon. Una ciutat estratègica, al costat de Barcelona, amb bona mobilitat i connexions. Amb una gran capacitat de ser més del que és per les oportunitats que té: el campus, el front litoral.

P. Què farien allà?

R. Jo el tinc clar. Amb l’ajuda d’altres administracions, perquè sols no ho podem fer, podríem tenir un gran museu dels moviments socials a la sala de turbines o a una torre. Seria una oportunitat per Sant Adrià de fer-se un nom.

En aquest sentit, i una cosa que també portem al programa, és la creació d’una oficina de turisme. Estem al costat d’una de les ciutats més visitades del món i aquest ajuntament no ha fet res per potenciar el turisme. Amb un 23% de taxa d’atur. Aquest equipament seria un focus d’atracció de turisme de qualitat.

P. Al seu programa parlen d’espais infrautilitzats. El port seria un exemple.

R. Sí, abans parlàvem del dret del descans dels veïns. Doncs, aquest espai seria òptim per tenir una zona d’oci prou lluny de la trama urbana. Un espai molt millor que les carpes a l’aire lliure.

P. Amb el nou mercat ja n’hi ha prou, o s’ha de fer quelcom més per dinamitzar comercialment la ciutat?

R. Creiem que hi ha moltes coses que s’han de fer. Primer, atendre els paradistes, perquè és evident que hi ha un malestar. Segon, peatonalitzar tots els voltants del mercat, el carrer Bogatell i el que queda de l’avinguda Catalunya, perquè sigui un dels eixos comercials de la ciutat. Tercer, potenciar l’avinguda de la platja i el barri del Besòs. I quart, reutilitzar la masia de Can Rigalt per fer un centre coworking, que la masia més antiga de Sant Adrià i vestigi de la nostra història empresarial, sigui ara un espai pels emprenedors i els autonònoms que comencen, un centre d’on puguin sortir grans projectes.

P. Què li manca i què li sobra a Sant Adrià?

R. Li manquen moltes coses, però si té de dir una cosa et diria que li manca governabilitat, capacitat de concens, transparència, participació, capacitat d’arribar a la ciutadania. Nosaltres estem disposats a trencar amb aquesta dinàmica.

El que li sobra és maquillatge estètic urbanístic. S’aposta massa per les obres faraòniques, que estan molt bé, però defugen de la realitat del dia a dia del ciutadà. I també prepotència perquè volem fer coses molt grans però no sabem resoldre les petites.

P. Quin és el principal repte de Sant Adrià?

R. L’ocupació i l’evolució de la ciutat. El 2004 vam fer un salt, i ara ha arribat el moment de fer-ne un altre fent de Sant Adrià una “smart city”, intel•ligent i interconnectada. Que siguem capaços de generar sinergies. També hem de garantir el nivell d’educació i de formació.

P. Què li dirieu al votant perquè el 24 de maig agafés la seva papereta i la fiqués a l’urna?

R. Que tenim una candidatura molt jove, molt diversa i molt preparada. Un programa fet des de la base i escoltant a tothom. Som grans coneixedors de les problemàtiques de la ciutat, i tenim les solucions. I que per construir aquest nou Sant Adrià necessitem les eines d’un estat, que passen per votar independència. Per construir un nou país que sigui net i just socialment. Que estigui del costat de les persones i que ens permeti viure amb dignitat.

 

 

 

 


Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | 1996-2019 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.
Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya - Departamnet de la presidència

C/ Besòs, nº 7 - 1º 2ª - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 23 01 - Fax 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración: Sandra Torres | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Manel Riera