Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 24 de Març de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 19/5/2015

“Alguna cosa no funciona quan el ciutadà no veu el benefici de pagar els seus impostos”
- Entrevista amb Jesús García Bragado, alcaldable del PP de Sant Adrià a les eleccions municipals del 24 de maig.

Pregunta. Quin és el principal problema de la ciutat?

Resposta. Sant Adrià ha estat una ciutat on la gent ha vingut perquè tenia molta indústria. I ara cal fer un replantejament per reindustrialitzar la ciutat. Òbviament, a nivell del segle XXI. Hem de preparar Sant Adrià per tot el que vindrà amb la universitat.

Per exemple, el polígon de Montsolís, dóna pena. Hem d'arreglar-ho per donar-li més atractiu. Parlar amb els propietaris perquè es posin les piles i sinó plantejar-se una expropiació i que Sant Adrià agafi el toro per les banyes. És clar que tenim unes dades d'atur insuportables, que es podrien rebaixar amb la reindustrialització.

P. Un dels punts al seu programa és la baixada d'impostos. Com quins?

R. Principalment, tots els impostos relacionats amb l'activitat econòmica. Cal posar-li-ho fàcil a tot aquell que vulgui iniciar un negoci a la ciutat i eliminar totes les traves que puguem. Especialment a les zones en les quals hi ha molta falta de comerç, com a La Catalana, tenir unes bonificacions altíssimes, per exemple.

En el cas del Mercat Municipal, cal posar uns models molt flexibles per a la gent que hi vulgui anar. Perquè és una aposta molt arriscada competir amb el Mercadona.

P. Correm el risc d'obrir el Mercat al setembre amb moltes parades tancades.

R. No és un risc, és la realitat. Vaig visitar fa poc el mercat provisional i la percepció és que 2 de cada 3 dels paradistes no aniran al nou. I l'altre dia em va arribar una instància d'un dels paradistes queixant-se de com l'ajuntament havia portat el tema.

Per això hem de crear un model molt flexible per ajudar a l'emprenedor que l'única cosa que fa és generar riquesa per a la ciutat.

P. Al seu programa tenen propostes per ajudar a les persones més necessitades.

R. Sí, per exemple, en el tema de l'IBI. L'ajuntament té molts problemes per cobrar l'IBI, sobretot en alguns barris. Jo prefereixo que ho paguin fraccionat que no que no ho paguin. Per això, cal educar a la gent perquè entengui que els seus drets també comporten obligacions. Perquè al final, i passa molt a Sant Adrià, el que paga més impostos és el que menys beneficis rep, i el que menys paga és el que està rebent més ajudes. Per exemple, tenim tancada la piscina Ricart a la zona en la qual segurament tots els veïns paguen els seus impostos, o lluiten per complir amb les seves obligacions amb el consistori. Alguna cosa no funciona quan el ciutadà no veu el benefici de pagar els seus impostos. A més, en aquest ajuntament es gasten els diners en coses que no són tan importants.

P. Com quines?

R. En ajudes a algun tipus de coses que es podrien repartir d'una altra manera, com el 0,7% en cooperació internacional. No dic que no s'hagi d'ajudar, però per això ja està la Generalitat, que té les competències. A més, aquestes ajudes s'utilitzen per enviar un discurs polític, o d'adoctrinament.

P. Abans comentava que el ciutadà no sap a on van els diners dels seus impostos. Això se solucionaria si l'ajuntament fos més obert i transparent?

R. És molt possible, perquè al final has de saber justificar una despesa. Si tot està ben recollit facilita que tota l'ajuda, per exemple, sigui més equitativa i no s'ajudi sempre als mateixos. La ciutadania demanda més transparència, i per a mi no hi ha cap problema en què la pàgina web reculli els meus béns. No sé si per tots els regidors serà igual, però per mi no hi ha problema.

P. Afirmen que faran servir la mateixa fórmula que a Badalona. A què es refereixen?

R. La recepta de Badalona funciona. Xavier García Albiol és una persona que intenta solucionar tots els problemes que pot, i els que no, li explica al ciutadà que no pot arribar fins a tot. És una persona que escolta al ciutadà i que intenta solucionar tots els seus problemes. La ciutadania ha vist que el seu treball té resultats, per això farem servir la seva fórmula en el terreny de la seguretat, de l'incivisme, etc.

Per exemple, aquesta ciutat té molts problemes de falta d'efectius policials. Els caps de setmana estan en quadre. Ara han tret convocatòria de places de policia quan sabien perfectament que no poden fer-ho perquè porten anys incomplint la llei d'estabilitat pressupostària. Per tant, primer cal solucionar aquest tema per poder tenir més policia i deixar de tenir zones molt insegures a Sant Adrià.

P. Parlen de guettos i pisos patera. Són problemes realment importants a la ciutat?

R. En determinades zones sí. Cal intentar evitar que això es produeixi. A Badalona era una realitat, i per tant cal evitar que per la pressió que s'està fent a Badalona això se’n vagi a Sant Joan Baptista, Sant Adrià Nord i a la Mina. Per controlar això cal tenir una policia efectiva i regenerada.

P. Seria tan greu que es construís una mesquita a la ciutat? Perquè es comprometen a que no es construeixi.

R. Greu no és. Però compartiràs amb mi que Sant Adrià sempre ha recollit el que Barcelona no volia. A la Barceloneta tenen platges, nosaltres centrals de cicle combinat. Ara no saben on posar una mesquita i volen posar-la a Sant Adrià. Ho sentim molt però no. A més, la ciutat no té una gran població musulmana destacada.

P. Un dels focus d'atenció ara és el front litoral. Què pensen que ha de fer-se a la zona?

R. És el gran projecte que falta per fer. Per a nosaltres, el prioritari ha de ser la prolongació del tramvia fins al port de Badalona, perquè generi més permeabilitat. També la regeneració de les platges, amb el que crearíem un focus d'atracció per a tot l'àrea metropolitana.

Tot l'espai que queda, penso que com a zona industrial tenim altres llocs més idonis. Caldria combinar habitatge de luxe amb una altra de protecció oficial, i en la mesura del possible conservar les xemeneies.

P. Són una gran oportunitat o un problema?

R. Hi ha opinions per a tot, però per a mi són un element que situa Sant Adrià en el mapa. El que és cert és que conservar-les té un cost, i caldria veure qui i de quina manera ho pot fer. En definitiva, el model ha de conjunyir tots els elements perquè la ciutat es beneficiï.

P. Abans parlàvem de la piscina Ricart. Com es pot millorar la gestió dels equipaments esportius?

R. Amb una gestió professional. És una qüestió de números i d'usuaris. Possiblement s'ha de replantejar-se tot, mirar si Sant Adrià dóna per tenir tres o dues piscines, on han d'estar situades, aconseguir que vingui gent de les ciutats veïnes. El que no ha de succeir, que malauradament és el que passa ara mateix, és que li costi diners a l'ajuntament.

P. Què li falta i què li sobra a la ciutat?

R. Indústria per donar treball als adrianencs. I li sobra incivisme i falta educació per aquesta part. Ambdues són solucionables amb tan sol posar un mínim d'interès per conseguir que Sant Adrià sigui una ciutat agradable per viure.

P. Quin és el principal repte de Sant Adrià?

R. Saber aprofitar l'oportunitat que portarà la universitat. Per a això cal tenir unes zones atractives per a la indústria del segle XXI i del coneixement.

P. Què li dirien al votant perquè fiqui la seva papereta a l'urna el 24 de maig?

R. Que segueixi confiant en nosaltres. Sabem que hi ha hagut pràctiques totalment reprotxables en el nostre partit, però això no vol dir que tots siguem iguals. Nosaltres no representem això a Sant Adrià. Hem vingut a fer una política honesta. Considerem que els socialistes ja no tenen res a oferir a la ciutat, perquè tot el que prometen ja haurien d'haver-ho fet fa quatre o vuit anys.

 

 


Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | 1996-2019 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.
Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya - Departamnet de la presidència

C/ Besòs, nº 7 - 1º 2ª - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 23 01 - Fax 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración: Sandra Torres | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Manel Riera