Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Divendres, 19 de Octubre de 2018
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Badalona - 14/9/2017

La 3a edició de “Va de Novel·la Històrica” porta a Badalona una retrospectiva del segle XX a partir de 4 obres literàries
- L’historiador Joaquim Molina condueix les activitats del cicle que compta amb dues de les novel·listes, Gemma Ruíz i Pilar Rahola,

La 3a edició de “Va de Novel·la Històrica”, organitzada per la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona, presenta un cicle d’activitats que giren entorn de 4 llibres ambientats en personatges i fets que han estat claus en el transcurs de la història del segle XX.

Conduïda per l’escriptor i professor d’Història, Joaquim Molina, la nova edició de “Va de Novel·la Història” amb el títol “El segle XX: un món en transformació” aproparà als lectors els títols següents: “El hombre que amaba a los perros” de Leonardo Padura; “La guerra del cornuts” de Joan Daniel Bezsonoff; “Arguelagues” de Gemma Ruiz i “Rosa de Cendra” de Pilar Rahola, així com els períodes històrics que envolten els protagonistes de les novel·les.

“Va de Novel·la Històrica” està organitzat per la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona en conveni amb la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració del Museu de Badalona; l’Espai Betúlia, Centre de la paraula i les lletres, L’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), i la Institució de les Lletres Catalanes.

Setembre

La fàbrica de l’Anís del Mono, declarada patrimoni històric des de l’any 2007, acollirà el dimecres, 20 de setembre, la primera de les activitats de la 3a edició de “Va de Novel·la Històrica” basada en el llibre “El hombre que amaba a los perros” de Leonardo Padura, una novel·la que recrea els preparatius i l’assassinat a Mèxic del dissint Lev Troski a mans del català Ramon Mercader. L’acte comptarà amb l’historiador Eduard Puigventós, expert en la biografia i autor d’obres relacionades amb la figura de Ramon Mercader. La trobada abordarà els fets històrics amb motiu dels 100 anys de la Revolució Russa i l’assassinat de Trotski.

La 3a edició de “Va de Novel·la Històrica” porta a Badalona una retrospectiva del segle XX a partir de 4 obres literàries

Octubre

L’historiador badaloní, Jordi Albadalejo, presentarà “La guerra del cornuts” de Joan Daniel Bezsonoff, divendres, 20 d’octubre a les 18.30 hores al Centre Cultural l’Escorxador-Nau 3, al barri de la Salut. Aquesta novel·la relata la història de l’Alexandre Pagès, un rossellonès a les ordres de l'exèrcit francès que cau ferit durant la Primera Guerra Mundial. Els serveis secrets aprofiten la seva baixa per destinar-lo al Consolat Francès de Barcelona amb una missió secreta: reclutar joves patriotes catalans perquè s'allistin a l'exèrcit aliat amb la promesa que, un cop acabada la guerra -o fins i tot gràcies a la guerra-, Catalunya podria ser un país independent. A partir d’aquesta obra es parlarà de l’Impacte de la Primera Guerra Mundial. Voluntaris catalans a la guerra.

A més, es podrà visitar l’exposició “La Mediterrània del segle XX. Realitats i mirades” acompanyats del comissari de l’exposició, Tomàs Alcoverro.

Novembre

“Argelagues” és l’obra literària de debut de la periodista Gemma Ruiz que ens acosta la vida de tres dones de diferents generacions al llarg del segle XX a la Catalunya que transita del camp a la industrialització. La mateixa autora en parlarà de la història d’aquestes dones el dijous, 30 de novembre a les 19 hores a la sala d’actes de l’Espai Betúlia de la Biblioteca de Can Casacuberta. Precisament ara fa 25 anys que Can Casacuberta és una biblioteca després de ser fàbrica entre el 1893 i el 1979 on hi havia un 62% de treballadores.

El cicle es completarà amb una trobada amb l’escriptora Pilar Rahola i la novel·la “Rosa de Cendra”, una obra ambientada al voltant de la Setmana Tràgica de Barcelona l’any 1909 i dels moviments i revoltes populars a moltes ciutats industrials de Catalunya. Amb la conducció, com a la resta d’activitats, de l’historiador Joaquim Molina, s’abordarà amb la periodista i escriptora Pilar Rahola “la conflictivitat, la lluita social i l’augment del moviment obrer.

La data i el lloc d’aquesta trobada està encara per concretar.

 

 


Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | 1996-2018 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.
Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya - Departamnet de la presidència

C/ Besòs, nº 7 - 1º 2ª - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 23 01 - Fax 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración: Sandra Torres | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Manel Riera