Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 19 de Març de 2018
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Badalona - 7/12/2017

Badalona i altres ciutats exigeixen a l'Estat que reforci el seu compromís amb el clima
- Barcelona, Madrid, València, Zaragoza, Badalona, Alcalà d'Henares i Fuenlabrada promouen el ‘Manifest per a l'acció climàtica’

La cimera mundial sobre el canvi climàtic, COP23, que va tenir lloc la setmana passada a Bonn, Alemanya, ha deixat clar el lideratge de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic, ja que és en aquestes on es generen el 70% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, al mateix temps que exigeixen importants processos d'adaptació, i són els principals centres d'innovació.

Les ciutats de l’estat espanyol a través dels seus governs locals ja estan duent a terme accions per mitigar les emissions i adaptar-se al canvi climàtic en àmbits tan diversos com la reducció i estalvi energètic, la mobilitat sostenible, la transició cap a energies renovables, la reducció de generació de residus, el reciclatge o l'economia circular. Totes aquestes accions són imprescindibles per reduir les emissions existents i disminuir els efectes del canvi climàtic que afecten directament a la salut de la ciutadania i les infraestructures urbanes.

No obstant això les ciutats són conscients que les propostes actuals han d'intensificar-se, i per això estan compromeses i disposades a anar més enllà per aconseguir els objectius establerts en l'acord de París, però per ser reeixides necessiten també del compromís de les altres administracions.

Per això un grup promotor de ciutats format per Barcelona, Madrid, València, Zaragoza, Badalona, Alcalà d'Henares i Fuenlabrada han elaborat el Manifest per a l'acció climàtica en el qual denuncien la inacció i les traves que està posant l'Estat en l'acció contra la lluita del canvi climàtic i promouen un conjunt de mesures específiques a dur a terme en l'àmbit estatal.

Barcelona, Madrid, València, Zaragoza, Badalona, Alcalà d'Henares i Fuenlabrada promouen el ‘Manifest per a l'acció climàtica’ que denuncia la inacció i les traves del Govern de l'Estat. Foto: Comunicació BDN

El Govern de l'Estat actualment dificulta l’autogeneració i la promoció de les energies renovables; continua recolzant la producció de carbó; no considera prioritària la lluita contra la pobresa energètica i no permet avançar en la transició cap a la sobirania energètica, factor clau en la lluita contra el canvi climàtic. A més, ha impugnat i ha portat al Tribunal Constitucional la Llei del Canvi Climàtic catalana. Aquesta situació ha de canviar.

Per això les ciutats reclamen al Govern de l'Estat que de forma urgent assumeixi tots els compromisos necessaris per afrontar el canvi climàtic, ja que té l'obligació de prioritzar la salut de la ciutadania, i té competències claus en àmbits estratègics com l'energètic i el transport.

El manifest exigeix que el Govern Estatal desenvolupi una estratègia integral davant el Canvi Climàtic amb compromisos progressius 2020/2030/2050 per aconseguir escenaris de descarbonització abans de mitjan segle. Una llei de canvi climàtic, que reconegui que existeixen raons físiques, de recursos i tècniques, que estableixen límits a la mera substitució dels combustibles fòssils per energies renovables per aconseguir escenaris que permetin reduir la petjada de carboni en la dimensió i en els temps requerits. Un Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic, encarregat de generar informació i promoure la resiliència i l'adaptació de territoris, sistemes, sectors i recursos claus davant el canvi climàtic, que hauria de culminar amb l'elaboració dels corresponents plans en un termini de deu anys. O plans de pressupostos i balanços de carboni en activitats i àmbits clau.

El grup promotor ha fet arribar el manifest tant a l'Estat com a la Xarxa de Ciutats pel Clima perquè pugui ser adoptat per les ciutats que integren aquesta xarxa Estatal.

 

 


Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | 1996-2018 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración: Sandra Torres | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Manel Riera